Elektrikli Oto Ekspertiz Yapan Firmalar

Elektrikli oto ekspertiz yapan firmalar istasyonumuzda elektrikli oto uzmanlığı eğitimi almış ustalarımız tarafından verilmektedir. Pilot Garage Kadosan Ümraniye Dudullu, Ataşehir, Sancaktepe, Çekmeköy, İstanbul’a yakın konumu ile çevre ilçelere hizmet vermektedir.

Günümüzde gelişen teknoloji, çevre kirliliği, fosil yakıtların azalması, maliyet gibi sebeplerle otomobil trendinde de elektrikli otomobillere doğru hızlı bir kayma yaşanıyor. Pek çok otomobil üreticisi artıp elektrikle çalışan modellerini seri üretime almış durumda. Buna paralel elektrikli araç kullananların sayısı hem dünyada hem de ülkemizde hızla artmaya devam ediyor. Türkiye pazarına baktığımızda Toyota’nın hibrit modelleri başı çekse de Renault, BMW, Tesla gibi yüzde yüz elektrikli otomobilleri de yollarda sıkça görmeye başladık.

Elektrikli oto ekspertiz yapan firma olarak istasyonumuzda uzman ustalarımız tarafından verilmektedir. Pilot Garage Kadosan Ümraniye Dudullu, Ataşehir, Sancaktepe, Çekmeköy, İstanbul’a yakın konumu ile çevre ilçelere hizmet vermektedir.

Elektrikli araçların ülkemiz yollarında son yıllardaki artışı ile beraber ikinci el pazarı da aynı hızda oluşmaya başlamış durumda. Peki ikinci el elektrikli ya da hibrit yani elektrikli ve benzin motoru bir arada olan bir araç almaya karar verdiğimizde ne yapacağız. Teknolojisi bir adım daha ileride olan bu araçlar için de ekspertiz yaptırmamız gerekir mi? Aslında cevabı çok basit? İşin içinde yüksek teknoloji olunca ekspertiz ihtiyacı da bir o kadar artıyor. Hatta elektrikli otomobillerdeki bazı bileşenler hayati risk içerdiği düşünüldüğünde ekspertiz raporunun önemi daha da artıyor.  Yazımızın devamında elektrikli bir aracın temel bileşenlerinden bahsederken bunun önemini sizde net olarak göreceksiniz.

Elektrikli araç ekspertiz yapan firmalar işinin uzmanı çalışanlarımız tarafından verilmektedir.

Elektrikli otomobili ve bileşenlerini tanıyalım. Öncelikle, elektrikli otomobilde ekspertizi üç ana başlığa ayırmamız gerekiyor. Bunlar kaporta yani gövde, motor-mekanik aksam ve batarya olarak diyebiliriz.

  • Gövde Ekspertizi

Gövde ekspertizini de ana hatları ile  boya, kaporta, şase ve direkler ile podyeleri kapsayan yani aracın kozmetik durumu ile taşıyıcı elemanlarının mevcut durumu ve geçmiş işlemlerin çeşitli yöntem ve cihazlarla incelenip test edilmesi ve raporlanması şeklinde tarif edebiliriz. Burada saydığımız bileşenler tıpkı içten yanmalı geleneksel araçlarda olduğu gibi araç parçalarının boyanıp boyanmadığı, değişen parça var mı, sökme-takma yapılmış mı, ezik, çizik, hasar durumu ve diğer durumların incelenmesi, analiz edilmesi ve raporlanması süreci ki bazı ayrıntılar dışında elektrikli, içten yanmalı fark etmeksizin hemen hemen aynıdır. Bu yüzden işin bu kısmına fazla değinmeden elektrikli araçlardaki fark oluşturan asıl önemli başlıklara geçmek istiyoruz.

 

  • Elektrik Motoru Ekspertizi

Elektrik motoru ekspertizi işinin uzmanı ustalarımız tarafından titizlikle incelenip raporlanmaktadır.

 

  • Batarya Ekspertizi

Aslında yazımızın esas konusu işin elektrikle alakalı olan yani araca özelliğini veren kısmı. Burada ana elektrik aksamı da dahil olmakla birlikte batarya kapasitesi, ömrü ve performansı ön plana çıkıyor.

Elektrikli araç ekspertizinde batarya kontrolleri de yapılmaktadır.

Otomobilin maliyet olarak en pahalı bileşeninden başlamak istiyorum. Toplam üretim maliyetinin neredeyse %25’i yani dörtte biri sadece batarya ünitesi için harcanıyor. Batarya ya da pil, elektrikli bir otomobilin belki de en önemli bileşeni diyebiliriz. Ama bunun sebebi en pahalı bileşen olmasından değil, can güvenliğine kadar gidebilecek risklerinin olmasından dolayı. Neden can güvenliği diyorum çünkü günümüzde hepimizin kullanmak mecburiyetinde olduğumuz cep telefonlarında kullanılan lityum iyon pil teknolojisini kullanmaları. Hani şu bazen internette gördüğümüz nadirde olsa patlayan piller. Lityum iyon, mevcut pil teknolojileri içinde en verimli ve sağlıklısı olmasının yanında hava ile temas ve sıcaklık gibi faktörler bir araya geldiğinde oldukça yanıcı patlayıcı olabilen bir element.

Elektrikli oto ekspertiz raporu bütün bu kapsamdaki tüm aksamların kontrolu yapılmaktadır.

İkinci bir konu da pil ömrü. Burada ister istemez iş maliyete geliyor maalesef. Yukarıda da yazdığım gibi otomobilin yaklaşık dörtte bir maliyeti sadece batarya için kullanılıyor. Buda yaklaşık olarak 50-60 bin TL civarlarında bir rakam demek. Neredeyse normal bir benzinli motor fiyatı. Lityum iyon piller yaklaşık olarak 2000 defa şarj edilebilme özelliğine sahip. Kaba bir hesapla her gün şarj ettiğimizi düşünsek yılda 365 günden yaklaşık 5,5 yıl eder. İki günde bir şarj ettiğimizi düşünürsek yaklaşık 11 yıl eder. Ancak pilin şarj sağlığı bir anda değil yavaş yavaş düşerek gideceğinde bu süreçte şarj gitme sürelerinde kayıp aşağı doğru bir trendde gidecektir. Bu da ilk yıllarda daha seyrek şarj ileriki yıllarda daha sık şarj demek. Yani iki günde bir şarjla 11 yıl biraz zor görünüyor. Gene de üreticilerin çoğu yetkili servis bakımlarının düzenli yapılması şartıyla 5 yıl hatta opsiyonel olarak 10 yıla kadar garanti veriyor. Bu iyi haber ama ekspertizde bakılması gereken en önemli konu aracın garanti dışı olup olmadığı anlamına da geliyor. Burada pilin fiziki kondüsyonu, şarj süresi, batarya sağlığı, işlem görüp görmediği gibi konulara mutlaka bakılması gerekiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir