İkinci El Araç Satışında Noter İşlemleri Nasıl Yapılır?
Gerekli Belgeler Nelerdir?
Araç sahibi olmak isteyenler, sıfır araçlara kıyasla daha uygun bütçelerle 2. el araçları tercih ediyor. Alım satım işleminde bazı evrakların düzenlenmesi ve kontrollerin yapılması gerekiyor. Bu nedenle araç sahibi olacak kişinin araca ait resmi belgeleri görmesi, aracın trafik kaydının tespit edilmesi ve satış işleminin noter huzurunda yapılması şart.
2. el araç satın alacak kişi satış işleminden önce aracın; Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), aracın son muayene bilgisi, trafik cezasının olup olmadığı kontrol edilmelidir. Çünkü aracın vergi borcunun olması satışa engel bir durumdur.
Araç Satışında Noter İşlemleri Nasıl Yapılır?
Taraflarca noter huzurunda gerekli işlemler tamamlandıktan sonra aracın devir işlemleri yapılır. Satışın gerçekleşmesi için notere gidildiğinde şu adımlar izlenir:
- Satıcı tarafından araca ait tüm belgeler notere teslim edilir.
- Aracın satışa engel bir durum taşımadığı kontrol edilir.
- Alıcı ve satıcıdan üzerinde T.C. kimlik numaralarının yazılı olduğu geçerli kimlik belgesi talep edilir. Böylelikle kişilerin kimlik kontrolü gerçekleşir.
- Yetkili tarafından noter satış sözleşmesi çıkartılır, alıcı ve satıcı tarafından isim, soyisim ve telefon numaraları yazılarak imzalanır.
- Noter satış sözleşmesi imzalandıktan sonra alıcı vezneye giderek hesaplanan noter ve işlem ücretini öder. İşlemler sonucunda alıcı aracın geçici ruhsatını alabilir.
Noter satış sözleşmesi imzalanmadan önce aracın ücreti tahsil edilmelidir. Bu evreden sonra ücret tahsilinde aksi bir durumla karşılaşılması halinde satıcı hak iddia edemez. Çünkü noter satış sözleşmesi imzalandıktan sonra vezneye gidilmesi halinde aracın geçici ruhsat belgesi çıkartılır ve araç yeni sahibinin üzerine tescil edilir. Böylelikle aracın eski sahibi ile ilişiği kesilir.
Noterdeki satış işleminde bir satış sözleşmesi hazırlanır ve bu sözleşme noter, alıcı, satıcı tarafından imzalanır. Satış işlemi sözleşme imzalandıktan sonra gerçekleşir ve noter tarafından 1 ay süreyle geçerli “Tescile İlişkin Geçici Belge” düzenlenir. Tescil belgesinin aslı 1 aylık süre dolmadan alıcı kişinin adresine posta yoluyla iletilmektedir.
2. el araç satımı aynı zamanda bir devir işlemidir. Aracın satışından sonra bir de devir işlemi vardır. Devir işleminde; noter satış belgesi, vergi dairesi tarafından kesilmiş ilişik kesme belgesi, Zorunlu Trafik Sigortası poliçesi, plaka bilgisi, vergi numarası ve tescil ve trafik belgesi ibraz edilmelidir. Eğer araç farklı bir şehre taşınacaksa bu belgelere ek olarak “şehirlerarası trafik soruşturma yazışmalarına gelen cevap” belgesi de eklenmelidir.
2. el aracın yeni sahibi, en fazla 10 gün içinde Zorunlu Trafik Sigortası yaptırmalıdır. Zorunlu trafik sigorası trafik kazasında kusurlu olduğu resmi olarak belgelenmiş araç sahibinin karşı tarafa verdi maddi zararları ve yine karşı araçtaki yolcuların tedavi masraflarını karşılayan bir sigortadır. Aksi takdirde kusurlu araç sahibi maddi yükümlülük altındadır.
Araba Satışı Sırasında Gerekli Belgeler Nelerdir?
İkinci el araç satışı esnasında alıcı ve satıcı tarafından bazı belgelerin ibrazı gerekir. Satıcı tarafından notere sunulması gereken belgeler aşağıda listelenmiştir:
- Geçerli kimlik belgesi
- Noter satış belgesi
- Tescil ve trafik belgesi
- İlişik kesme belgesi
- Araç plaka numarası
- Trafik sigortası poliçesi
- Vergi numarası
- Araç satış işlemlerini başka biri takip edecekse vekalet belgesi
Aracın bulunduğu şehrin dışında yaşayan birine satılması durumunda bazı belgeler gerekir. Araç ruhsatında yer alan adres ve plaka il kodunun değiştirilmesi için gerekli belgeler arasında; tescil ve trafik belgesi, ilişik kesme belgesi, araç plakası, alıcıya ait geçerli kimlik belgesinin fotokopisi, vergi numarası, şehirlerarası trafik soruşturma yazışmaları, eğer işlemleri alıcıdan başka biri takip edecekse vekalet belgesi bulunur.
2020 Noter Araç Satış Masrafı Ne Kadar?
Araç satışı yapılırken noter satış işlemlerinin ücreti alıcıya aittir. Alıcı tarafından notere ödenecek toplam tutar 2020 yılı için 224,50 TL olarak belirlenmiştir. Toplam tutar içerisinde; 148,50 TL noter evrak bedeli, 54 TL noter ücreti, 22 TL belge baskı ücreti yer alır. Plaka değişim ücreti araç satış masrafı dışında tutulur. Yapılan düzenlemeye göre satışı yapılan aracın plakasının değişim durumu devir ücretini etkilemez.
Araç Plakası Nasıl Değiştirilir?
İstek doğrultusunda alınan ikinci el aracın plakası değiştirilebilir. Bunun için alıcının notere gitmeden önce bulunduğu bölgenin emniyet müdürlüğü tescil bürosundan istenen plaka sorgulatması ve ayırtması gerekir. Plaka için gerekli olan bağış miktarı ödenir ve satış esnasında plaka değişikliği yapılacağı bilgisi verilir. Plakalar arasında bağış ücreti; özel isim, takım vb. etkenlere bağlı olarak değişim gösterir.
Aracın plakasını değiştirebilmek için ikinci el araç satışı yapılması, araç sahibinin ikamet adresinin değişmesi, araç sahibi ya da kişinin kanuni temsilcisinin müracaat etmesi, araca ait bir borcun bulunmaması ve aracın muayenelerinin tam olması gerekir. Plaka değişikliği için gerekli evraklar ise şunlardır:
- Geçerli kimlik belgesi
- Zorunlu mali sorumluluk sigortası
- Araca ait eski trafik belge ve plakaları
- Noter satış belgesi ya da geçici tescil belgesinin aslı ve fotokopisi
- Şoförler odasından alınan araç nakil dosyası